A márvány olyan, kalcitból és/vagy dolomitból álló metamorf kőzet, melynek karbonátásvány-tartalma az 50%-ot meghaladja. Szerkezete tömör, szemcsés. Színe a különböző szennyeződések szerint változik. Leggyakoribb a vas-oxid és a mangán-oxid okozta elszíneződés. A vegyi üledékes mészkő metamorfja, mely kristályosan szemcsés. Csiszolva igen tetszetős, kedves, szép színe, különösen pedig egyenletesen sűrű, szemcsés szerkezete nagyon alkalmassá teszi művészeti célokra. Van különféle apró szemű és nagy szemű; a friss törési lapokon a szemecskék mindenkor erősen fénylenek. Épületek burkolására, szobrok faragására is használják. Fontos megemlíteni, hogy a hazai fajták (pl.: Siklós, Piszke) nem igazi márványok, csupán tömör mészkövek.

– Meleg színű
– Hazai anyag
– Könnyen, jól faragható
– A sziklás kialakításnál nincs az anyagon belül kontraszt (a faragott és csiszolt felület viszonylag homogén színű)
– Külső téren fényét elveszíti
– Moha képződhet a felületén
– Közvetlenül a mészkőbe gravírozni nem lehet

 

Kristályosan szemcsés mészkő, mely csiszolva igen tetszetős külsejű. Kedves, szép színük, különösen pedig egyenletesen sűrű, szemcsés szerkezetük nagyon alkalmassá teszik művészeti célokra. A szemek kisebbedésével egyre veszít fényben, úgy hogy végre átmegy tömött mészkőbe, mely fénytelen. Viszont igen gyakran a tömött mészkő megy át márványba, aminthogy igen gyakran a tömött mészkő átkristályosodásából lett a márvány. A gyakorlatban gyakran hallani a márvány név alkalmazását nemcsak szemcsés mészkövekre, hanem mind az olyan mészkövekre, melyek szép színűek, jól faraghatók és csiszolhatók. A márvány. színe igen sokféle. Van fehér mindenféle változatban, szürke, sárga, vörös, kék, fekete, melyek v. egyöntetűek, vagy pedig eresek, foltosak, felhősek. Legbecsesebb a hófehér, egyformán apró szemű márvány, legritkább a szép sárga színü márvány, de nem gyakori a sötétvörös márvány sem. A sokféle színét a márványnak hozzá keveredett idegen anyagok okozzák, de okozhatják zárványok is.

Márványban Karintia, Tirol, Isztria, Salzburg, Svájc, Bajorország, Skandinávia, Anglia, Skócia, Írország, Franciaország, Belgium és Spanyolország.