– Ár szempontjából a műkő sírkő a leginkább kedvező, érdemes tudni, hogy ezek a sírkövek öntött anyaguk lévén rövidebb élettartamúak, mint a természetes anyagok (kb. 25 év)
Természetes anyagokat kedvelőknek valamint az egyedi formát igénylő embereknek a gránit sírkövet ajánljuk
– Mert száz év múlva is fénye marad, nem fagy szét és nem korrodálódik.
– Csak tiszta vízzel kell lemosni.
– Ha ritkábban látogatjuk a temetőt, érdemes zárt sírkövet választani. Így elkerülhetjük a gyomok kinövését. Ami egyrészt kellemetlen látvány, másrészt a sírkő anyagában kárt okozhat.
Ha szeretnénk a sírhelyre növényeket ültetni, kérhetünk különböző formájú lyuk kialakítást, vagy választhatunk nyitott sírkövet. A lyuk kivágásnál figyelembe kell venni a sírkő méretét, kivitelezését, és a lyuk megfelelő elhelyezését. Nem célszerű a sírkő olyan részére kérni olyan lyukkialakítást, amit nehezen érünk el, mert így megnehezítjük a gondozását. Érdemes figyelembe venni az anyagvastagságát, figyelni kell a lyuk megfelelő méretére, és a beültetésre kerülő növények egyedi igényeire. Nem célszerű bokrosodó nagyra növő növényeket beültetni mivel azok gyökere a sírkövet szétnyomhatja, a fedőlapot szétrepesztheti. Érdemes figyelni a beültetésre kerülő növények napfény és tápanyag igényére is.
– Míg korábban többnyire a fekete, fehér és szürke színű anyagok voltak megtalálhatók, napjainkban a színpaletta számos árnyalatából választhatunk. A kövek között találhatunk világos vagy sötét tónusút, homogén szemcseszerkezetűt, „pöttyös” , „foltos” , a természet alkotta egyedi rajzolatú anyagot melyek közül ízlésvilágunk szerint választhatunk.
Az anyagkiválasztás igen fontos, hiszen ez egy hosszútávú döntés, ezért érdemes néhány dolgot átgondolni.
A világos kövek előnye, hogy a por kevésbé látszik a felületen. Hátránya, könnyebben elszíneződhet, mint egy sötét tónusú kő.
A színes köveknél szintén előny lehet, hogy bizonyos szennyeződések, kevésbé látszanak a felületükön, ezáltal könnyebben tisztán tarthatók. Hátrányuk, hogy természetes anyagok lévén, később nehezen vagy nem pótolhatók, változtatható a sírkő egyes elemei.
A sötét színű homogén kövek, (pl. Nero Zimbabve=fekete gránit, Impala= sötétszürke. stb.) előnye, hogy mindig időtálló nem megy ki a divatból. További előnye a homogén anyagoknak, hogy később változtatás esetén pótolhatók. Hátrányuk lehet azonban, hogy a por meglátszik felületükön.
– Gyakran előfordul, hogy a síremlék megrendelésekor nyitott sírkő megoldást választanak, később azonban szeretnék lefedetni. Ez a változtatás technikailag természetes megoldható azonban fontos tudni, hogy ilyen esetben természetes anyagok lévén a kő színe, tónusa, erezete eltérhet a korábban felállított sírkőtől, ugyanez érvényes a később felhelyezésre került vázára, mécsestartóra.
Megoldás lehet, ha megrendeléskor fedlapot is készítettünk, bár fontos tudni, hogy ha nem azonos időjárási körülmények érik az anyagot a kórrodáció miatt az anyag tónusa várhatóan el fog térni a későbbi felhelyezéskor.
– A gránit síremléket nem szükséges, mert ellenáll a fagynak.
– A sírkő környékét igyekezzünk rendben tartani, érdemes gyomtalanítani a fákról lehulló leveleket összesöpörni és a szeméttárolóban elhelyezni, ezzel egyrészt sírkövünket óvjuk meg, másrészt önmagunkat az esetleges kellemetlenségtől, bosszúságtól (a falevélből kiváló csersav elszínezheti sírkövünket). Ugyanezen megfontolásból érdemes a koszorúk alá nejlont helyezni. Figyeljünk a sírkő tetején elhelyezett mécsesekre, mivel a viasz kifolyás foltokat hagyhat a sírkő felületén. A mécsesek elhelyezésénél figyeljünk a környezetében lévő más éghető anyagokra is, például száraz díszes koszorúk, kigyulladás esetén maradandó károk keletkezhetnek a sírkő anyagában. Időnként érdemes a sírkövet lemosni, vegyük figyelembe azonban sírkövünk anyagát, mivel a savas tisztítószerek megmarhatják a műkő mészkő felületét.
Tisztításra leginkább alkalmas szereket szaküzletünkben lehet kapni, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, a megfelelő tisztítószer kiválasztásában.
Téli időszakban a szétfagyás elkerülése érdekében vegyük ki a vázából a váza betétet, takarjuk le nejlon fóliával a vázákat és erősen rögzítsük. Hasznos lehet a váza oldalán kialakított lyuk bár a nejlonnal való letakarást ebben az esetben is javasoljuk.
– A sírkövön elhelyezett álló vázákban a nyári meleg hatására a víz megmelegszik. Ezért javasoljuk a váza betétekhez hasonló osztott tetővel rendelkező süllyesztett műanyag vázát mely több szempontból praktikus. Hosszú ideig hűvös marad a víz benne, így az elhelyezett virágok tartósabbak. Kevésbé takarja az emlékrészt, hátránya viszont ha ritkán járunk a temetőbe az elhervadó virágok közvetlenül a sírkőre hajolhatnak, és a sírkő anyagában elszíneződést okozhatnak. Ezért választásunknál érdemes mérlegelni milyen gyakran látogatjuk a sírhelyet.
– A benne lévő víz fagy hatására megduzzad és szétrepeszti a vázát.
– A sírkő alapjai (betonáthidaló gerenda) a szűz földre vannak elhelyezve, amire kerül az áthidaló járdaszegély. Így a felépítmény nem a mozgatott földre van építve. Sajnálatos módon, ha a szűz föld megmozdul, akár évtizedekkel később is, a síremlék megbillenhet.
– Akár három hónap elteltével.
– Színtelen: átveszi a kő színét.
– Rugalmas: a nagy hőingadozás miatt a kövek tágulnak és összehúzódnak egymáshoz képest (diletáció).
– Elsősorban a sírkő anyagához és a feliratához illő mécses tartót illetve vázát javasoljuk Ha félünk a temetői lopásoktól a műkő, mészkő, gránit anyagból készült termékeket javasoljuk, védelmet nyújthat, ha a vázába monogramot vésetünk.
– Mire van szükség a kép elkészítéséhez? Elsősorban egy nagy felbontású fényképre, ha nem áll rendelkezésre a porcelán kép a hozott fotóval megegyező minőségben készíthető el. Gravírozáshoz jó minőségű fényképre van szükség.

Melyiket érdemes választani?
Porcelán képet többnyire műkő sírkövön helyezünk el. A napjainkban készülő modern sírkövekre gravírozott képet-vallásjelet készítünk.